Farming en Meditatie: de optimale mix

IMG_8701

Een tuin-gereedschapskast op de Quinta Quixote – dat kan beter maar het is al een behoorlijke verandering van de chaos die we aantroffen…

Meditatie wordt vaak gezien als zitten en naar binnen gaan. Dat is onjuist. Je kan wel een bepaalde rustige staat bereiken met zitten en stil worden, maar meditatie is meer.

Meditatie is een staat van zijn, die je kan verwoorden met ‘tegenwoordigeheid van geest’. Ook kan je het omschrijven als ‘wittnessing’.

Nu bij Farming, op een boerderij werken, heb je de volle aandacht in het Nu nodig. Anders maak je fouten of ongelukken. Daarom is Farming, in wezen een uitnodiging tot meditatie, tot continu aanwezig zijn in het NU.

Quinta Quixote

Op de Quinta geldt een voortdurende uitnodiging om aanwezig te zijn in het NU. Niet alleen tijdens werkzaamheden, maar ook tijdens elk contact. Dat wil niet zeggen dat je constant jezelf op de lip moet zitten met ik Moet NU aanwezig zijn. Nee, er is toch steeds aanwezigheid, maar je kan vanuit het besef dat deze unieke plek met de unieke mensen die er rondlopen de uitnodiging voelen om totaal erin je onder te dompelen.

Subproject: Farming, meditatie en duurzaam toerisme en landbouw

In 2018 ontmoetten Satyendra Gunjar en Jan Keppel Hesselink elkaar in Puna, India, tijdens een lange meditatie-retraite die Jan bijwoonde. Gedurende enkele maanden brainstormden Jan en Satyendra over een project dat nieuwe impulsen kan geven voor het bereiken van een duurzame landbouw en toerisme, opdat mensen in harmonie met onze aarde en elkaar leven.

Jan, een Nederlandse arts en bioloog met ecologische training, en een meditator, richt zich op holistische geneeskunde en landbouw. Hij is eigenaar van een 200 jaar oude boerderij op een terrein van 2,5 ha in het zuidelijke deel van Portugal, de Quinta Quixote (QQ). Jan geeft ook les in Vedische filosofie op basis van de originele Upanishads en mantra’s en creëerde een gespecialiseerde website voor dit onderwerp: http://www.breath4balance.com

Satyendra, specialist in kleinschalig toerisme en van oorsprong Indisch, richt zich op duurzaam toerisme. Hij is eigenaar van een organisatie voor gespecialiseerd lokaal toerisme en een website ‘SWEN travel’ Samen creëerden ze een project: Pharming, Meditatie en duurzaam toerisme en landbouw. Het project maakt deel uit van een internationaal netwerk voor duurzame landbouw: International Permaculture Worldwide Network.

In de eerste helft van 2019 werd de concrete basis voor het project gecreëerd en werd een onroerend goed van 2,5 hectare verworven in de oostelijke Algarve, Portugal. De boerderij, een oude Portugese Quinta, ligt in een landelijk laaggebergte op 25 minuten rijden van Faro en de kust, in het rustige gebied bij het stadje Santa Catarina da Fonte do Bispo.

Mensen in het westelijke deel van de wereld, evenals in India, zijn steeds meer geïnteresseerd in vragen met betrekking tot het bereiken van een optimale balans in ons leven, in ons lichaam en hoe in harmonie met elkaar en met onze aarde te leven, in een duurzame context.

Door een speciale variëteit aan landbouw te combineren, gebaseerd op ecologische principes (PermaCulture) met een meditatieve staat van gebaseerd op de Indiase Advaita-filosofie, geloven Jan en Satyendra dat een platform kan worden gecreëerd voor een harmonieuze toekomst.

Vergelijkbare projecten zijn in het verleden ontwikkeld, zoals het Magic Findhorn-project, en zijn voorbeelden van de integratie van oude wijsheid in onze huidige cultuur.

Het Findhorn-experiment is bijvoorbeeld houder van de UN Habitat Best Practice-aanduiding en is mede-oprichter van het Global Ecovillage Network en Holistic Centres Network.

Jan en Satyendra werken samen om een ​​blauwdruk van een duurzame samenleving opnieuw te creëren en opnieuw te ontwerpen op basis van wederzijds respect en gebaseerd op de principes van ecolologische landbouw en het Indiase Advaita-principe.

Pharming is altijd een van de fundamenten van meditatie geweest, in zen- en soefitradities wordt de hoogste staat van zijn beschreven als ‘hout hakken’ en ‘thee zetten’. Op de Quinta zijn veel kleine meditatieve projecten gestart, die hands-on, samenwerking tussen mensen en de meditatieve staat combineren. Elk project draagt ​​bij aan het hele ‘welzijn’ van de betrokken personen en de Quinta als geheel. Al in de eerste maand worden een aantal projecten gestart en afgerond, op basis van een optimale stroom en interactie tussen mensen die elkaar niet eerder kenden, die deelnamen aan activiteit en meditatie.

Zie Quinta Quixote


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s